Blogia
La nostra USEEC

Què hem de fer si ens pica una medusa?

Què hem de fer si ens pica una medusa?

 

L’Institut de Ciències del Mar de Barcelona (web oficial), dependent del CSIC ofereix els següents consells (web de divulgació) davant la picadura d’una medusa comuna:

  • No fregar la zona afectada ni amb sorra ni amb la tovallola.

  • No netejar la zona de la picadura amb aigua dolça, usar sempre aigua salada.

  • Aplicar fred sobre la zona afectada durant 15 minuts usant una bossa de plàstic que contingui gel.

  • Mai aplicar gel directament llevat que sigui d’aigua marina. Si el dolor persisteix convé aplicar de nou la bossa de gel durant una altra quart d’hora.

  • Extreure qualsevol resta de tentacle que romangui adherit a la pell, usant guants.

  • Si l’estat de la víctima empitjora progressivament i es detecten complicacions respiratòries, convulsions o alteracions cardíaques, ha de ser duta immediatament a l’hospital perquè li tractin d’aquestes afeccions.

Les persones que han estat picades una vegada estan sensibilitzades, amb el que una segona picadura pot produir una reacció més severa. Es recomana a més identificar l’espècie de medusa que ha ocasionat la picadura i aplicar el tractament mèdic corresponent, que pot ser una solució saturada de sulfato de magnesi en una solució de clorur sòdic, en el cas de la medusa Pelagia noctiluca; una solució aquosa concentrada 1:1 de bicarbonat sòdic, per a la Chrysaora hysoscella; una solució saturada de sulfato magnèsic en una solució de clorur sòdic, per a la Rhizostoma pulmo i la Cotylorhiza tuberculata; i una mica de vinagre, per a la Physalia physalis. Tots aquests tipus de meduses són fàcilment identificables si el personal dels llocs de socors de platja està qualificat i compte amb mitjans suficients.

 

0 comentarios