Blogia

La nostra USEEC

Eines per a fer un hort

Presentem una sèrie d’eines i activitats que, encara que han estat habituals en la nostra història estan actualment en desús i el seu oblit és imminent. Amb això pretenem també fer un homenatge als agricultors i els nostres avantpassats.

Eines

ACTIVITATS:

 

Abonar.- beneficiar la terra amb abonaments orgànics o inorgànics.

Batre.- Fer sortir, a cops (o per un altre procediment mecànic), el gra de l'espiga dels cereals o de la tavella dels llegums.

Llaurar.- Remoure o solcar la terra amb l’arada.

Cavar.- moure la terra, fer clots.

Collir.- Fer, recollir la collita.

Garbellar.- Netejar amb garbella.

Conrear.- Fer el treball convenient per a fertilitzar la terra.

Fumigar.- Desinfectar mitjançant fum.

Plantar.- Ficar en terra una planta o un plançó, esqueix, etc. perquè arreli.

Podar.- Tallar o llevar les branques supèrflues dels arbres, vinyes i altres plantes.

Recol·lectar.- Fer collita, arreplegar els productes que lleva la terra.

Regar.- Espargir, vessar, aigua sobre la superfície d'una terra (per fornir-li la humitat necessària per a les plantes),

Segar.- Tallar (les messes, l'herba, etc), amb la falç, amb el volant, amb una altra eina semblant o amb la màquina segadora.

Sembrar.- Escampar o plantar la llavor d'una planta en la terra preparada per a rebre-la, perquè hi neixi aquella planta.

Trasplantar.- Mudar una planta, un arbrell, etc, del lloc que és plantat a un altre, traient-lo de terra amb les arrels.

Trillar.- Passar el trill o la trilla damunt la palla de l'era per capolar-la.

Veremar.- Recollir el fruit de les vinyes. Collir els raïms, raïmar.

Esporgar o podar.- Operació que consisteix a tallar i treure les branques supèrflues, mortes, malaltes, etc, d'un arbre, d'un arbust, etc, per deixar-lo en millors condicions de fructificar, per donar-li una forma determinada, etc.

 

Medicions del terreny de l'hort

Medicions del terreny de l'hort

La piràmide dels aliments

La piràmide dels aliments

La piràmide del dibuix ens permet parlar de la nostra salut des d’un punt de vista de la dieta i de l’esport.

Alimentació saludable

Una alimentació saludable ajuda a prevenir la obesitat i moltes malalties, i a gaudir de la vida amb energia, benestar i salut física i psíquica.

Activitat física saludable

La pràctica d’activitat física saludable és essencial pel manteniment i millora de la salut i la prevenció de malalties.

 

Cada alumne comenta els seus hàbits en aquests dos aspectes i els comparem amb la freqüència ideal que ens indica el gràfic a través de dibuixos didàctics.

 

Entre tots confeccionem una dieta real vs una dieta ideal. Aquesta consisteix en cinc àpats al dia i fem especial èmfasi en l’esmorzar, ja que molts dels nostres alumnes se’l salten.

 

Aquesta activitat dóna peu a parlar dels trastorns alimentaris, que malauradament tant sovintegen entre els adolescents.

 

Ho hem fet escoltant dues cançons que parlen d’una noia que té anorèxia. La tasca consisteix en omplir els buits de la lletra de la cançó per tal que estiguin ben atents al missatge que vol transmetre l’autor.

 

Aprofitem l’activitat per fer-los partícips d’estils de música ben diferents. Dieciseis de la cantant pop Chenoa i Alícia i el mirall del cantautor Joan Isaac.

 

Amb el concepte d’Índex de Massa Corporal els fem entendre que la majoria d’ells estan en el pes normal i que cadascú té la seva constitució.

 

Altre material utilitzat:

Enquesta individual sobre hàbits alimentaris i esport, confeccionada pels alumnes de Batxillerat del nostra institut i adaptada per les professores de la USEEM per al nostre alumnat.

 

Cartolina i colors per fer la nostra pròpia piràmide.

 

 

Ocells de paper amb els nostres desitjos

Ocells de paper amb els nostres desitjos

Després de llegir la història de Sadako en Cristian ens va ensenyar a fer aquestes pajarites.

Francesc Puig

Francesc Puig

Hola, em dic Francesc Puig Cortés i tinc 13 anys, vaig néixer el 18-9-1994, no se exactament la meva altura pero ronda mes o menys cap al 1,50m, sóc del signe del zodíac virgo i sóc una mica callat i seriós. Tinc l’habilitat de despreocupar-me en alguns moments i l’única activitat extraescolar que faig és estudi assistit i hi vaig perquè era un crèdit de l’escola que es feia després de les classes.

sóc en Francesc Puig Cortés

vaig a 2n B

de l’I.E.S Antoni Cumella

La Plastilina

 

Origen de la plastilina

En 1880, Franz Kolb, amo d’una farmàcia en Munich, Alemanya, va inventar la plastilina. En aquella època Munich era un centre d’arts, i entre els amics de Kolb havia també escultors. Aquests es queixaven que l’argila que usaven per a modelar les seves escultures s’assecava de seguida i que, sobretot a l’hivern, era molt difícil treballar amb ella. Per a comercialitzar la seva invenció, Kolb va fundar una empresa i va començar a vendre la seva cridat Kunst-Modellierton ("argila artificial per a modelar") sota el nomeni "Plastilin". L’empresa encara existeix i segueix produint plastilina. La plastilina més popularitzada avui dia va ser inventada per William Harbutt, un professor d’art de Bathampton, prop de Bath, a Anglaterra, com substitut de l’argila en 1897 .

 

Activitat amb Plastilina

 Objectius:

 • Expressar característiques personals

 • Expressar potencials i debilitats personal

 • Deixar fluir emocions

 • Connectar al nen amb el seu procés de vida

 Donar suport el desenvolupament creatiu a través d’activitats artístiques

 • Desenvolupar la imaginació i la fantasia creativa

 • Expressar problemes o dificultats personals

 Expressar desitjos o fantasies

Materials:

 • Plastilinas de colors

 Eines per modelar

 

 Activitat:

La plastilina al ser pastada i modelada permet expressar emocions i sentiments especialment si podem parlar amb l’alumne sobre com se sent en aquest moment. Els vam demanar que modelant ens expliquessin com se sentien, és molt important comptar amb molts colors de plastilina ja que identifiquen el seu estat d’ànim amb diferents colors.

 

 

 

 

Comentario: prejuicios

Prejuicios

Para mí un prejuicio es que una persona trata  mal a otra, por su forma de ser, de vestir y de hablar.

A mí me ha pasado alguna vez, no he querido ir con personas de color negros y con blancos sí.

Pero casi todos los inmigrantes o latinos cantan muy bien y son otro tipo de personas, unos buenos y otros malos.  La gente de color son como nosotros de la misma sangre únicamente cambia el color de la piel pero son igual a nosotros aunque hay gente que no los respeta  y dicen cosas que  no son verdad, es todo mentira porque ellos también son amables y simpáticos. También hay personas blancas que son malos pero otras que son buenas. La gente critica por criticar porque no sabe la realidad.

 

Cristian Maldonado.

Actividad de los CÓMICS

DINÁMICA DE LOS CÓMICS:

1. Los prejuicios.

2. Racismo en cadena.

3. El futuro del mundo.

Antes de presentar el primer cómic que hace referencia a los prejuicios, realizamos una “lluvia de ideas” entorno a este concepto. Los alumnos expresan libremente lo que les sugiere este concepto e incluso explican experiencias propias. Después realizamos la lectura del cómic y reflexionamos sobre lo que ocurre y realizamos una valoración.

De manera individual buscamos el significado del concepto de prejuicio, podemos recurrir a cualquier fuente, ya sea internet, diccionario, enciclopedia…Todos exponemos las definiciones que hemos encontrado e intentamos buscar otros conceptos que nos pueden remitir a este último. Presentamos los dos últimos cómics.

Además explicamos situaciones personales, relacionadas con el tema.

Para finalizar la actividad, los alumnos deben realizar una reflexión individual por escrito, dónde deben comentar los conceptos trabajados bajo su punto de vista en clase.

Lluvia de ideas:

- Racismo.

- No me gustan las personas que provienen de otros países.

- Intimidar a las personas.

- Que huelen mal.

- Tener una idea errónea de una persona sin conocerla antes.

- Personas de color diferente al nuestro.

- Tener algo contra la gente, también tenerle asco.

- Juzgar.

- Árabes.

- Tener miedo a lo que no conoces.

Definición de prejuicio:

El prejuicio constituye una actitud, es decir, una predisposición personal a responder de cierta manera frente a una persona, grupo o situación.

“Prejuicio es aquello que se opina sin poder justificar el por qué”.

Se trata de una resistencia al cambio, a la evolución por miedo a lo desconocido.

Vinculado a:

- La raza.

- La etnia.

- La religión.

- Orientación sexual.

- La estética.

Los prejuicios originan conceptos cómo:

- La violencia.

- Discriminación.

- Exclusión.

- Racismo.

- Machismo.

 

 

 

Prejuicios

"El futuro del Mundo"

"El futuro del Mundo"

BILLY ELLIOT

BILLY ELLIOT

Visionem la pel·lícula Billy Elliot, amb la que es poden treballar aspectes emocionals, com la tolerància a la frustració, l’autoestima i la empatia, la regulació emocional i les habilitats socials. També la creativitat i la maduració i, sobretot aprenem a tenir una actitud positiva davant la vida.

Per això ens ha estat d’utilitat el següent material:

Un quadern pel professor i un quadern per a l’alumne. L’hem adaptat a les necessitats del nostre alumnat.

http://www.aragob.es/san/cineysalud/descargas/billyprofe.pdf

http://www.aragob.es/san/cineysalud/descargas/billyalumno.pdf

La història de Sadako i els ocells de paper

La història de Sadako i els ocells de paper

Sadako Sasaki tenia dos anys quan van llençar la bomba sobre Hiroshima, semblava que no li havia passat res, estava alegre i vital, però nou anys després (quan en tenia onze) durant una carrera (somiava en ser corredora) li va costar molt respirar, cada dia que passava es posava més malalta i li van diagnosticar una leucèmia que havia desenvolupat com a conseqüència de la radiació de la bomba atòmica i va haver de ser ingressada en un hospital.

 

La millor amiga de Sadako, Chizuko Hamamoto, la va visitar a l’hospital i li va recordar una llegenda que deia que si aconseguies plegar 1000 grues de paper (les grues són ocells sagrats al Japó), els Déus et curen la malaltia. Chizuko portava un paper daurat que va començar a plegar un cop i un altre cop fins que va fer una grua daurada i li va dir a Sadako: "Aquí tens la teva primera grua!".

 

Sadako sabia que fer grues de paper no era fàcil, però mentre les feia es donava ànims a ella mateixa. Un parell de mesos després va conèixer un altre nen amb la mateixa malaltia que ella i el va voler esperançar explicant-li la història de les grues de paper, però el nen li va respondre: "Els Déus no poden ajudar-me, jo sé que moriré demà."

 

El nen va morir aquella mateixa nit i Sadako es va espantar pensant que li tocaria viure igual sort, cosa que va passar el 25 d’octubre de 1955, amb només dotze anys i quan anava per la grua 644. Els companys de classe i amics de Sadako van acabar les grues que faltaven per a les 1000 i les van enterrar amb ella...

 

Com que, per desgràcia, Sadako no va ser la única nena que va morir a conseqüència de la radiació de la bomba atòmica, els nens van decidir fer una associació per fer-li un monument a ella i en memòria de les víctimes d’Hiroshima. En només tres anys van aconseguir prou diners i van poder fer el monument de la foto, que representa Sadako amb una grua daurada entre es braços i es diu "Monument a la Pau dels Nens".

 

Cada 6 d’agost, el dia de la Pau, els nens de la ciutat pengen en el monument desitjos escrits dins els ocells de paper que ells han fet.

 

Als peus del monument hi ha una llegenda gravada en pedra que hi diu "Aquest és el nostre clam, aquesta és la nostra pregària: Pau al Món."

 

Tu també pots fer ocells de paper, i escriure-hi el desig que tu vulguis, amb un quadrat de paper de colors.

 

Els pedagogs hem de facilitar moltes pajarites de paper, crear il·lusions, expectatives, és igual no acabar-les, l’important és fer el camí i donar oportunitats.

 

Activitats:

 

-Saps què és una moraleja?

La idea que vol transmetre una història; el que hem aprés després de llegir una història o un conte.

-Quina és la moraleja d’aquesta història? Segurament en trobareu més d’una:

Que si un nen no pot o té dificultats hi són els altres per ajudar-lo.

Reflexa les conseqüències de les armes nuclears i la guerra.

Els japonesos quan resen sempre demanen desitjos, però són molt treballadors, perquè se’ls puguin complir. Saben que els desitjos s’han de treballar.

A la classe en Cristian ens ha ensenyat a fer ocells de paper i hi hem escrit un o dos desitjos a dins. Aquests dies hi pensem i ens esforcem perquè algun dia es puguin complir.

Fer una pajarita no és fàcil, no a tots ens ha sortit, però coma la història hem aprés que l’important és el camí i intentar-ho. Que no és tant important el final del treball, el resultat final, com l’esforç que fas pel camí.

 

Altres activitats:

-Què significa per a tu la Pau?

-Quins elements hauria de tenir un monument a la Pau?

-Ara dibuixa com t’imagines el monument a Sadako.

 

Art Teràpia

Els alumnes de la USEEM expressen mitjançant l’art aquelles emocions que no saben expressar amb paraules. Fins i tot, de vegades, projecten preocupacions i resolen conflictes.

Què es treballa amb l’Arteràpia?

L’art com a  teràpia és una eina que permet entrar en contacte amb nosaltres mateixos, explorar i deixar sorgir les nostres imatges interiors, expressar-les i transformar-les, transmutar-les. És una finestra directa al nostre inconscient, a l’inconscient col·lectiu, al poder que genera i comparteix vida. El gest creador ens uneix amb els altres, ens permet expressar-nos de manera diferent i enriquidora, ens fa créixer, ens conté i ens nodreix, desenvolupa la nostra capacitat d’estar de manera activa en el món.
Els beneficis d’aquesta expressió creativa són coneguts en la història de tots els temps i de totes les cultures del món. Reprendre-la és regressar a les arrels de l’equilibri cos- ment- esperit que coneixien els nostres avantpassats, i inscriure’l en la nostra vida actual, és un repte, un gaudir, un compartir diferent. Arteràpia és la utilització de tècniques artístiques, per a l’acte-coneixement, el desenvolupament personal, la millora de la salut i la qualitat de vida. La Psicologia Humanista considera que l’ésser humà sa és aquell que desenvolupa tot el seu potencial, la qual cosa inclou la creativitat. Mitjançant l’ús de materials artístics: modelatge, pintura, veu, moviment, màscares, fotografia,... sense necessitat d’experiència prèvia, ni llargs aprenentatges tècnics. El Arteràpia posa l’èmfasi en l’escolta interior, l’atenció i l’espontaneïtat.

 

 

 

Òrgans de les Plantes

Òrgans de les Plantes

Les plantes tenen tres òrgans importants:

1. L’arrel.

2. La tija.

3. Les fulles.

L’arrel

És l’origen de la planta que normalment és subterrània (està sota de la terra) i serveix per fixar-la al sòl i absorbir l’aigua i les sals minerals que són aliments de la planta.

Les diferent parts de l’arrel són: La zona nua, la zona ramificada, la zona pilífera, la zona de creixement i la zona terminal,on està la còfia.

La zona pilífera és la que absorbeix l’aigua i les sals minerals del sòl.

La còfia és una punta dura que s’encarrega de excavar, anar creixent i penetrar el sòl .

La tija

La tija és l’òrgan de la planta que sustenta la part que està a l’aire i té ramificacions.

 -Òrgan de sosteniment: És l’esquelet de la planta, és resistent i enlaira les fulles cap al cel perquè puguin captar la llum.

 -Òrgan circulatori: És la zona per on les substàncies (saba) circulen per arribar a totes les estructures de la planta.

 Tipus de tija:

-Aèria

-Aquàtica: riu o mar.

-Subterrània: cebes, alls etc.

La Fulla

La fulla és un òrgan aeri de la planta on es realitza la fotosíntesi i l’intercanvi de gasos.

A travès de la fulla l’oxígen, el diòxid de carboni i el vapor d’aigua poden entrar i sortir de la planta. Aquest intercanvi de gasos ho fa per unes obertures anomenades estomes.

Power Point de Las Iguanas

La meva guitarra

 

Hi havia una vegada un noi que li encantava tocar la guitarra, estava obsessionat. La seva mare li va comprar una guitarra de segona mà perquè no tenien molts diners per poder comprar una de nova.

Un dia el noi estava mirant la tele i va veure un anunci d’un programa per tocar la guitarra, el noi hi va trucar i li van dir que anés a fer-li les proves en una setmana.

Ja va arribar el dia especial pel noi i estava molt nerviós. Ja les va fer i li van dir que el trucarien per si l’han agafat o no.

Ja han passat dues setmanes i no el trucaven. Un dia per la tarda a les 8:45h van trucar i li van donar una bona notícia: el van agafar.

Així el noi es va fer ric, famós i es va poder comprar una guitarra nova.